Att baka i långpanna är en omtyckt favorit, och inte undra på det. Det är snabbfixat, praktiskt och räcker till fler fikastunder. Bjud på supergoda rutor med en twist.
RECEPT: LISA EISENMAN FRISK • RECEPT & STYLING: MONICA EISENMAN FOTO: LISA BJÖRNER
BAKA & NJUT!
Chokladbrownies med cheesecakefyllning och hallon
15 MIN + 40 MIN I UGN Kladdiga brownies med intensiv chokladsmak som gifter sig perfekt med den syrliga cheesecakekrämen och hallonen.
20 bitar
• 300 g smör
• 6 ägg
• 6 dl strösocker
• 4 ½ dl vetemjöl (270 g)
• 4 ½ dl kakao
• 1 ½ tsk vaniljsocker
• 1 ½ tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 2 dl frysta hallon
Cheesecakekräm
• 200 g naturell färskost
• ½ dl strösocker
• 1 ägg
• 1 msk vetemjöl
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med smöret.
3. Cheesecakekräm: Vispa ihop färskost, socker, ägg och mjöl till en slät kräm.
4. Häll chokladsmeten i formen. Klicka på cheesecakekrämen. Dra med en kniv genom smeten så att det blandas lätt och blir marmorerat. Tryck ner hallonen i smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Täck den med aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg. Kakan ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar när den kallnar.
6. Låt kakan svalna på ett galler. Skär den sedan i rutor.
”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör
25 MIN + 2 ½ TIM I KYL Enkla och goda rutor som inte behöver gräddas utan bara rörs ihop och får stelna i kylskåp.
20 bitar
• 250 g smör
• 1 ¼ dl farinsocker
• 8 ½ dl havregryn
• 1 ½ tsk vaniljsocker
• 250 g mörk choklad
• 2 ½ dl jordnötssmör
Garnering
• ¾ dl salta jordnötter
• 50 g mörk choklad
Gör så här
1. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret. Rör i sockret och låt det lösas upp. Rör i havregrynen. Värm upp det under omrörning i 4–5 min tills havregrynen mjuknat något. Rör ner vaniljsockret.
2. Lägg 2 dl av havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning i botten på formen. Låt den stå i kylen i ca